Doktorhildepodden

Doktorhildepodden - Kvinnlig hälsa


Mitt i livet händer det! Kroppen kommer i obalans, och det känns. Klimakteriet är en fas i livet där två tredjedelar av alla kvinnor lider av övergångsbesvär. Det är hormonerna som ställer till det! Med en balanserad hormonbehandling går det att jämna ut obalansen på ett smidigt sätt.

Doktor Hilde, alias Hilde Löfqvist, är en av Sveriges mest erfarna gynekologer inom klimakterierelaterade besvär & hormonbehandlingar.

I 17 avsnitt har hon tillsammans med Lena Hallergård guidat er genom klimakteriet med podd-avsnitt byggda på innehållet i Hildes bok Hormonkarusellen - Fakta och myter om klimakteriebehandling.

Nu är det dags för Doktor Hilde att vidga vyerna och inrikta sig på hälsofrågor hur vi kan förebygga åldersrelaterade sjukdomar som gäller både mannen och kvinnan i mogen ålder. Till sin hjälp har hon olika experter.


 • 2022-06-29 11:57

  Avsnitt 20 - Klimakterievård i Sverige

  Klimakteriet är i fokus- det märks på alla sätt. Det finns många diskussioner om vem som ska ta hand om klimakterievården. Det finns en brist på gynekologer utanför storstäderna, men det finns också brist på allmänläkare. Vi diskuterar i detta avsnitt olika modeller av klimakterievård.

  info
 • 2022-05-20 07:36

  Avsnitt 19 - Manliga hormoner hos kvinnan-på gott och ont

  Manliga hormoner ger kraft och styrka, men alltför mycket är inte heller bra. Vi pratar i detta avsnitt om PCOS, ett tillstånd hos kvinnan med bland annat androgenöverskott. Flickan med risk för PCOS har i tonåren ett s.k. terapeutiskt fönster för att optimalt kunna påverka denna hormonella obalans och framtida problem. I menopausen är det extra viktigt att inte utveckla bukfetma för att förhindra negativa konsekvenser med det metabola syndromet som följd. Det är dock minst lika viktigt för mannen att inte utveckla bukfetma.

  info
 • 2022-04-21 19:58

  Avsnitt 18 - Finns det ett manligt klimakterium?

  Mannens sexuella förmåga avtar vanligtvis i högre ålder, men det är väldigt individuellt. Testosteronhalten i blodet är inte ett pålitligt mått och psykiska besvär kan leda till impotens. Mannens misstänkta testosteronbrist värderas bäst med hjälp av den s.k. ADAM symptomskalan med 17 olika punkter. Finns det ett manligt klimakterium? Hur kan mannen uppleva kvinnans hormonsvikt i klimakteriet och vad kan göras för att må bra i mogen ålder, både som man och kvinna?

  info
 • 2022-03-17 08:00

  Avsnitt 17 - Sexualitet triologi, del 3: Hjärnan, hjärtat och könet

  Åldrandet i sig förändrar kroppen och det behövs en koppling mellan hjärnan, hjärtat och könet för att kunna förstå sig själv. Vi fortsätter samtalet med Dr Cornelia Liebau om vikten av att känna lust till sig själv och till sin partner i åldrandet, om psykologiska problem och sjukdomar. Det är ett personligt val om kvinnan väljer att fortsätta med ett aktivt sex-liv efter klimakteriet.

  info
 • 2022-03-04 10:00

  Avsnitt 16 - Kvinnokraft och Vasaloppet 100 år

  Kvinnor föds med olika genetiska förutsättningar och växer upp i familjer med varierande grad av trygghet. Vi kan själva finna kvinnokraft i förebilder, nätverk, mentor-, syster- och partnerskap och hitta drivkraft i situationer som får oss att känna frustration & förtvivlan, exempelvis vid krigshot. Michelle Obama och Hildes mamma är bra exempel på hur kvinnor kan visa sin kraft i och efter menopausen.

  info
 • 2022-02-28 22:00

  Avsnitt 15 - Sexualitet triologi, del 2: Expertråd för ett bättre samliv

  Många gånger räknas bara vaginalt samlag som "fulländat" och närhet glöms bort. Doktor Cornelia Liebau, master i sexologi, en av landets mest mångsidiga gynekologer, gästar oss för att prata om sin erfarenhet av kvinnor som söker med sexuella frågeställningar. Hon ser sexproblem ur ett bio-psyko-socialt perspektiv och ger oss inblick i hur hon guidar kvinnor/par till bättre samliv.

  info
 • 2022-02-18 17:00

  Avsnitt 14 - Sexualitet triologi, del 1: Hormoners påverkan på lusten

  Sexualiteten är ett laddat tema, och många kvinnor drabbas av nedsatt libido i klimakteriet. I detta avsnitt pratar vi om biologiska samband mellan den sviktande hormonproduktionen i äggstockarna och nedsatt sexlust i klimakteriet och om hur hormonerna kan hjälpa oss att återfå lusten.

  info
 • 2022-02-07 09:50

  Avsnitt 13 - FAQ från info@doktorhilde.se & Fråga Doktorn 7/2

  Avsnittet tar upp oron inför hormonbehandling av olika slag. Vi belyser när kvinnan haft bröstcancer, myom eller genomgått en hysterektomi, och hur länge kvinnan bör använda preventivmedel för att förhindra en graviditet på äldre dar.

  info
 • 2022-01-26 16:30

  Avsnitt 12 - Nätmedicin på vinst och förlust

  Digital hälsoinformation, -kontroll, -undersökning och - behandling, "femtech" hälsoappar och annan digital medicinsk information - en välsignelse eller en fara? Kommer nätmedicin att tränga undan fysiska läkarbesök framöver? Vilka blir i sådana fall konsekvenserna?

  info
 • 2022-01-12 04:00

  Avsnitt 11 - The Window of Opportunity

  Nytt år, nya möjligheter! Vi presenterar ett tidsfönster för hormonella behandlingsmöjligheter i klimakteriet som kan fördröja åldersrelaterade förändringar. Det är dock viktigast med en hälsosam livsstil oavsett ålder, även om tiden för hormonbehandling inte längre är aktuell.

  info
 • 2021-12-22 18:00

  Avsnitt 10 - Ett personligt God Jul & Gott Nytt År!

  Vi "knyter ihop säcken" lagom till jul. Lena presenterar sig lite mera och vi delar båda med oss av våra personliga erfarenheter ur det verkliga livet samtidigt som vi reflekterar och blickar framåt.

  info
 • 2021-12-16 03:00

  Avsnitt 9 - Fråga Doktorn: Doktor Hilde svarar, Del 3

  Vi koncentrerar oss på bröstcancer och klimakteriebesvär, kvinnan 60+ med och utan hormonbehandling, det terapeutiska fönstret och tidpunkten för när det är för sent med en generell hormonbehandling.

  info
 • 2021-12-09 03:00

  Avsnitt 8 - Fråga Doktorn: Doktor Hilde svarar, Del 2

  Vi fortsätter att svara på lyssnarnas frågor från "Fråga Doktorn" på SVT 29/12 som inte fick utrymme i chatten. Denna gång handlar det om funktioner och behandlingen med östrogen, progesteron och testosteron vid vanliga och ovanliga besvär och sjukdomar.

  info
 • 2021-12-03 09:00

  Avsnitt 7 - Fråga Doktorn: Doktor Hilde svarar, Del 1

  Det blev rekordmånga frågor efter programmet Fråga Doktorn på temat Klimakteriet 29/11: Doktor Hilde besvarar chatfrågorna i detta och kommande poddavsnitt. Frågorna handlar om typiska och otypiska klimakteriesymptom i olika åldrar: hur det är vid tidigare cancer eller EDS och hur hormonbehandlingen kan se ut med bio-identiska hormoner.

  info
 • 2021-11-25 03:00

  Avsnitt 6 - Klimakteriebehandling med hormoner

  Här får du äntligen svar på dina frågor om hormonell behandling av dina klimakteriebesvär med östradiol, progesteron respektive deras syntetiska döttrar - s.k. gestagener, samt manliga hormoner. Den hormonella behandlingen bör alltid vara individuell, men vetenskapligt godkänt.

  info
 • 2021-11-18 07:00

  Avsnitt 5 - Vad kan du förvänta dig av ditt möte med "klimakteriedoktorn"?

  "Anna" 50 år på besök hos klimakteriedoktorn: Hon har våndats länge och har fått så mycket besvär som kan tyda på klimakteriet att hon nu söker hjälp hos en gynekolog. Vi visar i ett rollspel hur samtalet, undersökningen och behandlingen kan gå till - känner du igen dig?!

  info
 • 2021-11-11 07:00

  Avsnitt 4 - Frågor & Svar

  Vi blir medvetna om könshormoners effekt på vår kropp först när vi saknar dem efter menopausen eller genom anti-hormonterapi. Doktor Hilde svarar på lyssnarfrågor om östrogenets & progesteronets viktiga effekter på hjärna & blodkärl och på vad som kan hända när de saknas.

  info
 • 2021-11-04 23:00

  Avsnitt 3 - Varför hormoner?

  Är hormoner farliga och varför kan en hormonbehandling inte bli receptfri? Vi blickar tillbaka på hormonbehandlingens uppgång, fall och återupprättelse.

  info
 • 2021-10-25 11:30

  Avsnitt 2 - Kvinnans hormoner genom livet

  Endokrinologi - läran om hormoner: Vi fokuserar på östrogen och progesteron och deras betydelse för graviditet och välmående. DHEA, melatonin, tillväxthormoner, bröstcancer och Anti-aging berörs.

  info
 • 2021-10-14 12:00

  Avsnitt 1 - Hormonkarusellen

  Om vanliga klimakteriesymptom: svettningar, vallningar, mental utmattning, retlighet, fysisk utmattning, led- och muskelbesvär, minskad sexlust, slidtorrhet, urinblåsproblem, mensproblem, viktuppgång, hjärtklappning, panik, oro, sömnstörningar, nedstämdhet, som skattas med Menopause Rating Scale (MRS).

  info