Avsnitt 20

Avsnitt 20 - Klimakterievård i Sverige

Klimakteriet är i fokus- det märks på alla sätt. Det finns många diskussioner om vem som ska ta hand om klimakterievården. Det finns en brist på gynekologer utanför storstäderna, men det finns också brist på allmänläkare. Vi diskuterar i detta avsnitt olika modeller av klimakterievård.

Klimakteriet har kommit i fokus - fler och fler blir engagerade och har sina synpunkter om hur vi skulle uppmärksamma övergångsåldern hos kvinnan med alla problem det kan innebära. Samtidigt vill man styra vården så att alla nås av samma möjligheter. Det är en nästan omöjlig intention. För somliga är lösningen att allmänläkaren ska ta hand om klimakterievården. Hur mycket kunskap behövs det för att behandla kvinnan med hormoner? Är en gynekologisk undersökning nödvändig? Räcker det med ett samtal via nätet för att få hormoner förskrivna?
I detta avsnitt hälsar jag Dr. Nina Sommerfeld välkommen. Hon är grundaren till den första privata menopausmottagningen i Stockholm. Hon berättar i korta drag om sina visioner med en sådan mottagning med -som hon säger- spetskompetens inom klimakterievård. Jag bjuder även in Dr Johan Löfqvist igen. Han som bl.a. har varit allmänläkare har erfarenhet om hur mycket en allmänläkare är belastad. Det är orimligt att allmänläkaren även ska ta hand om klimakterievård och ersätta gynekologen. Det finns inte tillräckligt med allmänläkare. Det är viktigt med utbildning både för läkaren och kvinnan själv. Därför har jag skrivit böcker, riktade till kvinnan, om myter och fakta med en hormonbehandling, på svenska, danska, tyska och engelska. Den engelska boken riktar sig direkt till vårdpersonal, framför allt allmänläkare och gynekologer. Kapitlet "klimakteriet" har tidigare varit en liten parentes, men nu gäller det att sätta klimakterievård i fokus!